(част 1)

    Автобусният транспорт е може би един от най-често срещаните видове обществен транспорт в света и до днес. Той улеснява достъпа до обществени услуги, образование, здравеопазване, туризъм и работни места в отдалечени от градовете райони. В Европейският съюз 55.7% от всички видове обществен транспорт се изпълняват от градски и междуградски автобусни превози или 32,1 милиарда превозени пътници през 2022г., което се равнява на 487,5 милиарда километра, изминати от около 684,285 превозни средства. Това го прави й изключително екологичен, като има най-ниското изгаряне на въглеродни емисии на глава на населението.

         Защо обаче автобусите все по-често пътуват празни?                          

      Причините за това са от различно естество, било то от икономическа, финансова гледна точка или заради времето, което отнема едно пътуване. В световен аспект фактор за спада на пътуващите с автобуси може да се счита и автомобилната индустрия в лицето на големите производители на масови коли, като: Toyota, Kia, Hyundai, Opel, Peugeot, чийто автомобили през последните години са на сравнително достъпни цени. Някои проучвания показват, че тази тенденция ще срещне своят пик през 2030г., а до 2050 г. се очаква обратен ефект и драстичен спад на продадените леки автомобили.

         От гледна точка на пътника най-честите причини са:

  • Забавяне на автобуса, заради технически проблем:

   Независимо от това колко добре се стопанисват и поддържат автобусите все някога идва  момент, в който непредвиден технически проблем може да извади едно превозно средство „извън строя“ за неопределено време. Всеки от нас е изпадал поне веднъж в такава ситуация: качили сме се в автобуса и пътуваме, било то за работа, среща или на почивка. Всичко изглежда наред, гледаме си през прозореца и изведнъж автобусът се разваля, а оттам следват един куп ядове както за пътниците, така и за персонала на автобуса. Голяма част от пътниците са изгубили ценни минути през които е трябвало да пристигнат до крайната си дестинация в точно определено време, а на други им се скапва настроението. За един превозвач такава ситуация е пълен хаос, всички графици се объркват, пътниците звънят в централата ядосани (с право), времето за реакция е нулево и в зависимост от това къде се е случила аварията изпращането на друг автобус може да отнеме часове.

  • Дългото чакане по спирките:

    Липсата на оптимизирани разписания с често преминаващи автобуси, градският трафик, птп или техническа неизправност са една част от факторите, които могат да протакат висенето ни по спирките. За това много от хората предпочитат да се движат с лични автомобили, тъй като разполагат със собственото си време и могат да тръгнат за своята дестинация по всяко едно време, без да се съобразяват с каквото и да е разписание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *