Най-добрите млади механици и автомобилни асове на България учат в Бургас

Най-добрите млади механици и автомобилни асове на България учат в Бургас

Най-добрите млади механици и автомобилни асове на България учат в Бургас

Транспортна фирма „М-Бус” връчи купите на най-умелите млади водачи

Бургас се превърна в арена на оспорвана битка между най-умелите млади механици и шофьори. В края на миналата седмица градът бе домакин на състезанието „Най-добър млад автомонтьор и водач на МПС”, в което се включиха възпитаници на осем училища от Габрово, Стара Загора, Сливен, Ямбол, село Градница, Казанлък и разбира се Бургас. Градът-домакин бе представен от Професионалната гимназия по транспорт и Професионалната гимназия по мехоноелектротехника и електроника, които разбиха конкуренцията.

За учениците от последните класове участието в състезанието бе и вид кандидат-студентски изпит. Спечелилите  първо място в отделните направления могат да бъдат приети в един от двата университета – партньори на състезанието. Това са Университет „Проф. д-р Асен Златаров” в Бургас и Техническият университет в Габрово.

На старта на надпреварата присъстваха зам.-областният управител Севдалина Турманова, директорът на Регионалния инспекторат инж. Виолета Илиева и  директорът на Професионалната гимназия по транспорт Ирина Чавдарова-Пенкова. В продължение на два дни учениците показаха теоретичната си подготовка и демонстрираха практически умения в индивидуалните и отборни дисциплини за автомонтьори и водачи. Атрактивна част от състезанието се състоя на импровизирания автополигон в двора на Механото. Сръчност при сглобяването на двигателя, учениците показаха в автосервиза на един от спонсорите.

„Благодаря на всички фирми и автосервизи, които осигуряват стаж на учениците от двете гимназии в Бургас и им позволяват да ползват базите им за обучения. Специални благодарности поднасям на „М-Бус”, които са и спонсори на състезанието”, каза директорът на Регионалния инспекторат Виолета Илиева. Транспортната фирма ежегодно осигурява база за стажуване на учениците от гимназията.

Жури  на състезанието бяха представители на браншови организации, както и на спонсорите. Представител на „М-Бус” бе Антон Христов, който е възпитаник на Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника. Той връчи наградите в отборното класиране за „Най-добър млад водач на МПС”. На първо място се класира отборът на Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника - Бургас, на второ - Професионалната гимназия по транспорт – Бургас, а на трето - Професионална гимназия по транспорт и машиностроене в село Градница. В индивидулното класиране в тази дисциплина триумфира Живко Великов от ПГМЕЕ – Бургас, втори стана Андрея Стефанов от ПГТ-Бургас, а трети Георги Георгиев от ПГМ-Сливен. Отличия на призьорите връчиха и представителите на останалите спонсори - Николай Николов от AutoBox, където се проведоха част от практическите занятия, и Мартин Маринов от „Вестауто М”.

Като най-добри автомонтьори в отборното класиране се показаха учениците от ПГТ-Бургас, на второ място се класираха възпитаниците на ПГ по транспорт и транспортен мениджмънт в Казанлък, а на трето ПГМЕЕ-Бургас.

В индивидуалното класиране най-добър млад автомонтьор се оказа Иван Люцканов от ПГТ-Бургас, следван от Стоян Стоянов от ПГТТМ-Казанлък и Исус Стоянов от ПГМ – Сливен.

В отборното комплексно класиране на състезанието „Най-добър млад автомонтьор и водач на МПС”Бургас логично излезе начело . Купата вдигнаха домакините от Професионалната гимназия по транспорт, второ място зае Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника – Бургас, а третото ПГТТМ-Казанлък.

„Впечатлен съм от уменията, които отборите и отделните участници показаха. Повечето от тях тази година са абитуриенти, затова им пожелавам да продължават да бъдат все така усърдни и никога да не отказват”, каза Антон Христов.

 

На снимката: Антон Христов – първият в ляво


Времето
в
Бургас

12 °C

Ясно

вятър 6 км/ч

2021-10-19 11 | 18 °C
2021-10-20 10 | 18 °C
2021-10-21 10 | 21 °C
2021-10-22 11 | 23 °C

Температура на водата

13 °C