Държавата няма пари за безплатните междуградски пътувания на децата – чужденци

Децата – чужденци  не могат да се възползват от правото си на безплатен билет или  намаление при пътуванията си в междуградския транспорт в България, алармират превозвачи.  Въпреки че в постановление 66 на Министерски съвет се казва, че децата до 7 навършени години пътуват с билет с нулева стойност по междуселищния автомобилен транспорт, а децата от 7 до 10 навършени години  с 50 на сто намаление от цените на билетите, това няма как да се случи.

„В България това правило се прилага наполовина, защото в държавния бюджет има заложени символични средства, с които да се компенсират само пътуванията на български граждани. С други думи държавният бюджет не може да компенсира намаленията за българи, а за чужденци такива въобще не са предвидени.  Това поставя превозвачите в сложната ситуация всеки ден да обясняват на чуждестранните туристи,  че няма как детето им да пътува безплатно,  както е във всички други страни”, каза Румен Христов – управител на транспортна фирма „М-Бус”.

Сложният казус е принудил превозвачите да подадат десетки сигнали до Изпълнителна агенция автомобилна администрация.  Официалното  становище от там  е, че безплатни билети  или такива с отстъпка трябва да се издават само на  български граждани, за които е предвидено компенсиране. Броят на чужденците обаче е сериозен, особено през активния туристически сезон, когато хиляди семейства идват на почивка по българското Черноморие.

„Обръщаме се към държавата с молбата да ни чуе и да предвиди  средства в републиканския бюджет и за чужденци, за да можем да работим като останалите превозвачи в Европейския съюз. Решаването на този казус зависи единствено от компетентните институции”,  каза управителят на „М-Бус”.

От превозвача, който  изпълнява курсове от Бургас до Поморие, Несебър, Слънчев бряг и други морски курорти, заявяват, че от чужденците най-много са руснаците. Въпреки това липсата на украинските пътници се усеща и прави сезона по-слаб от миналогодишния.  Затова пък месец август се оказва пикът на българските туристи.

„През август и до средата на септември присъствието на български туристи се засилва чувствително. Голям процент от пътуващите се пада и на сезонните работници в хотелите и заведенията в морските курорти”, допълва  Румен Христов.

Въпреки неблагоприятната икономическа ситуация  от „М-Бус” отчитат ръст на приходите си от приблизително 20%. Той  се дължи на добрия мениджмънт и работа на превозвача през зимните месеци.


Времето
в
Бургас

13 °C

Ясно

вятър 11 км/ч

2021-10-29 9 | 15 °C
2021-10-30 11 | 15 °C
2021-10-31 12 | 15 °C
2021-11-01 11 | 17 °C

Температура на водата

13 °C